MRSA-tilfælde er faldet markant

ti 03.12.2019, 19:04

Siden sidste år er antallet af MRSA-tilfælde mere end halveret. Det er især typen husdyr-MRSA, der er faldet drastisk på Bornholm.

I flere år har man forsøgt at mindske antallet af MRSA-tilfælde. Det er dog svært, da man ikke helt præcist ved, hvor bakterien opstår. Alligevel har man i 2019 opnået det laveste tal på Bornholm siden 2013. Det er især typen husdyr-MRSA, der typisk opstår i svinestaldene, der er faldet drastisk siden sidste år.

Generelt har man haft en stødt stigning af netop husdyr-MRSA-tilfælde siden 2014, hvor den sidste år toppede med 30 tilfælde. Den hyppigste af alle typer MRSA-tilfælde i 2018. Det tal er faldet til fire i år, og det kan have noget at gøre med de tiltag, man har lavet i fødevarestyrelsen, mener Stig Mellergaard, der er chefkonsulent i dyresundhed hos fødevarestyrelsen.

- I og med der også har været et drastisk fald i husdyr-MRSA, så er det måske nogle af alle de tiltag, man har lavet, der begynder at træde i kraft. Det er dog for tidligt at konkludere noget, siger Stig Mellergaard.

De tiltag, man har lavet betyder, at hygiejnen for svineproducenter skal være i top. Man skal blandt andet vaske sig grundigt, når man har været i svinestalden, og så skal man skifte tøj, inden man går ud. Det er for, at man holder bakterien i stalden og ikke tager den med ud.

Det er nogle tiltag, man følger meget grundigt hos Stine Mikkelsen, der er svineproducent på Klintebygård og samtidig er formand i svinerådgivningen på Bornholm.

- Alle vores ansatte skal gå i bad, inden de skal hjem, og så tænker vi også meget over at begrænse støvet, hvor det findes, og som påvirker os mennesker mest, siger Stine Mikkelsen.

På Klintebygård er man samtidig begyndt på en nærmest antibiotikafri svineproduktion. Det kræver dog endnu mere hygiejne, men det skal samtidig være med til at mindske MRSA-tilfælde i svineproduktionen. Og selvom der ved sidste screening ikke blev vist nogle tilfælde af MRSA, så ved hun ikke, om det specifikt er den antibiotikafri produktion, der har en betydning.

- Det, vi kan se, er, at det ændrer sig over tid. Det er som om, at det, der var et problem i starten i forhold til bakterier, det er ikke så stort et problem nu, siger Stine Mikkelsen.

Hun er dog overbevist om, at dér, hvor det virkelig har betydning er, at man går mere op i hygiejnen end før i tiden. Og hun bakkes op af Anders Rhod Larsen, der er sektionsleder ved Statens Serum Institut og forsker i MRSA. Det tager nemlig tid, før man kan se, om antibiotikafri produktion har en effekt.

- Jeg tror, man skal have fjernet antibiotika helt, før man kan se et fald i MRSA-bakterier hos svineproducenterne, siger Anders Rhod Larsen.

Stine Mikkelsen nævner samtidig, at selvom seneste screening viste nul tilfælde af MRSA, så kan man aldrig være helt sikker på, om den er der.

- Vi aner ikke, om den er der, men vi opfører os, som om den er. Vi tager alle de forholdsregler, vi skal i forhold til, når vi går ud af stalden, at vi ikke slæber noget med ud. Og det er det vigtigste i forhold til os selv og det omkringliggende samfund, siger Stine Mikkelsen.

På landsplan blev der i 2019 målt 957 tilfælde af typen husdyr-MRSA, hvilket er et fald på 258 siden sidste år.