- Jeg ville ikke sætte mit liv på spil i en orkan

ti 03.12.2019, 18:44

Den 3. december 1999 ramte decemberorkanen Bornholm og resten af landet. En dag, som Jytte Hjorth-Hansen husker tydeligt.

For præcis 20 år siden - den 3. december 1999 - ramte decemberorkanen.

- Det blæste. Det var helt vanvittigt, fortæller Jytte Hjorth-Hansen.

Den gang arbejde hun som tjener på Bornholms Trafikken og skulle møde ind på Povl Anker. Færgen skulle sejle mod København klokken 23:30. Afgangen blev dog aflyst på grund af det voldsomme vejr.

Decemberorkanen gjorde et kraftigt indtryk og Jytte Hjorth-Hansen husker tydeligt dét syn, der mødte hende på havnen i Rønne.

- Der fløj ledninger rundt, som lignede lyn. Politibiler og brandbiler kørte for fuld udrykning nede på havnen, fortæller hun.

I dag er det præcis 20 år siden, at decemberorkanen blæste ind over øen. På Rømø blæste det med 51 m/s i vindstødene. Og når Jytte Hjorth-Hansen tænker tilbage på dén decembernat, er hun lykkelig over, Povl Anker blev i havn.

- Jeg var meget, meget glad, da vi fik at vide, at vi blev i havnen til næste dag. Ellers havde jeg simpelthen sprunget af. Det havde jeg ikke gået med til. Jeg ville ikke sætte mit liv på spil i en orkan, fortæller hun med et grin.

Decemberorkanen resulterede i flere ødelæggelser på Bornholm, hvor lygtepæle blev bøjede, huse raseret og træer knækket.

Landsdækkende ødelagde orkanen værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker og kostede 6 mennesker livet.

Du kan se mere til decemberorkanen i vores nyhedsudsendelse klokken 19:30.