Se videoen: Unge bornholmere strejker for klimaet

fr 15.03.2019, 12:24

- Der skal gøres noget ved klimaproblemerne nu, lyder det fra de børn og unge, der var samlet til klimastrejke på Store Torv i Rønne her til formiddag.

- Vi vil gerne gøre en forskel for klimaet og passe på jorden, siger Mille Sørensen, der går i 5. klasse på Svaneke Friskole.

Sammen med sine klassekammerater har hun taget turen til Rønne for at deltage i en stor klimastrejke, som også foregår over 20 steder i hele Rigsfællesskabet.

- Den globale opvarmning er et kæmpe problem, og det kan være rigtig dårligt for de generationer, der kommer efter os, lyder det fra Celina Simonsen, der går i 8. klasse på Sydbornholms Privatskole.

Det er bevægelsen FridaysForFurture, der står bag klimastrejkerne. Og de bornholmske skoleelever, studerende og borgere er ikke de eneste, der strejker for klimaet. I dag er der planlagt mindst 1769 strejker i 112 lande.

Og strejken er ikke kun for børn og unge. Også Holger Øster Mortensen fra Snogebæk er taget vejen til Rønne:

- Hvis klimaet skal ændres, så må vi starte med os selv, men også vores børn og børnebørn. Det er jo dem, det kommer til at gå udover, siger han.

Det er ikke tilfældigt, at klimastrejkerne foregår på en fredag, hvor børnene og de unge ellers skulle have været i skole.

- De (politikerne red.) forventer, at vi sidder i skolen og forbereder os på en fremtid, der måske ikke kommer til at være der. Ved at strejke på en fredag sender vi et signal om, at vores uddannelse jo ikke er relevant, hvis vi ikke har en fremtid at bruge den i, siger Nikoline Hjorth Hansen, der går i 2. g. på gymnasiet.

Klimastrejkerne er inspireret af den svenske klimaaktivist Greta Thunberg og planen er, at der skal være klimastrejker den første fredag i hver måned frem til september.