Tørken gør landmænd afhængige af nye lån

fr 10.08.2018, 19:22

De bornholmske landmænd skal optage nye lån for at klare sig frem til næste sommer. Det er dog langt fra sikkert, at alle kan få banken til låne dem penge.

Den ekstreme tørke betyder historisk lave høstudbytter for de bornholmske landmænd. I følge Bornholms Landbrug & Fødevarers beregninger koster den dårlige høst landmændene omkring 100 millioner kroner. Penge som landmændene nu skal ud og låne.

Omkring halvdelen af øens landmænd er kunder hos Danske Bank. Her lyder vurderingen, at for landmænd, som i forvejen er pressede af stor gæld og dårlig økonomi, kan den ringe høst få læsset til at vælte.

- Det er en situation, som har været hos den enkelte landmand i flere år, og hvor vi allerede inden tørken har haft nogle drøftelser om, hvorvidt der er en bæredygtig økonomi på det enkelte landbrug. Der kan vi godt risikere, at det her bliver dråben, som får bægeret til at flyde over, siger Anette Hansen, erhvervsdirektør i Danske Bank Bornholm.

Situationen er mere kritisk på Bornholm end i resten af Danmark. Simpelthen fordi det har regnet mindre her på solskinsøen.

- Vi er næsten dobbelt så hårdt ramt på, at vi mangler høsten, siger Henry Jespersen, økonomirådgiver hos Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Bornholms Landbrug & Fødevarers beregninger viser, at svineproducenterne bliver ramt hårdest af tørken på grund af ekstra udgifter til foder.